IGU-forløb giver Mamoun håb for fremtiden

Takket være et IGU-forløb har den syriske flygtning Mamoun Haj Mohamad fået mod på tilværelsen i Danmark. Her har han fået muligheden for at kombinere skole og arbejde hos den fynske produktionsvirksomhed Trioplast. Og det giver nyt håb for både ham og hans families fremtid. 

Se filmen om Mamoun her

For små tre år siden flygtede Mamoun Haj Mohamad sammen med sin familie fra krig i deres hjemland Syrien og til Danmark. En turbulent tilværelse blev skiftet ud med en ny i et helt fremmed land, hvor der ventede familien en udfordring med at starte på ny og blive integreret i det danske samfund.

I februar 2017 startede Mamoun Haj Mohamad på den to-årige IGU (Integrationsuddannelsen) for flygtninge og familiesammenførte, hvor skole og arbejde kombineres. Og muligheden for at blive hjulpet ind på det danske arbejdsmarked betyder meget for ham. 

- Jeg har to børn, og det er meget vigtigt for mig at vise dem, at deres far er en, som arbejder og bidrager til samfundet, og som ikke bare ligger på sofaen og modtager penge fra kommunen. Jeg vil gerne være et forbillede for dem, siger 31-årige Mamoun Haj Mohamad på et letforståeligt dansk.

Fået foden ind på arbejdsmarkedet

Det var produktionsvirksomheden Trioplast i Nyborg, der takkede ja til at stå for den erhvervsmæssige del af Mamoun Haj Mohamads IGU-forløb, og den første halvdel af uddannelsen har ifølge hovedpersonen selv været en succes.  

- Det går rigtig fint her i Trioplast, og jeg har nogle gode kollegaer. Jeg kan godt lide, at vi både arbejder sammen og er sociale sammen. Når vi har pauser, så snakker vi på dansk om mange forskellige emner, og det er en god chance for mig for at lære om dansk kultur og det danske sprog, siger han.

Og netop det danske sprog er ifølge Mamoun Haj Mohamad især noget, der har stor betydning, når man som flygtning gerne vil ind på det danske arbejdsmarked.

- Siden jeg kom til Danmark, har jeg gerne villet have et arbejde, da det altid har været en stor og vigtig ting i mit liv at arbejde. Men det kan være svært at finde en virksomhed, der vil ansætte én, hvis man ikke taler det danske sprog så godt, siger Mamoun Haj Mohamad, der tidligere har gået sprogskole i to år for at lære dansk.

Vigtigt at lære om teorien

IGU-forløbet varer i alt to år, hvor undervisningsdelen strækker sig over 20 uger fordelt på fem skoleophold. Her tilegner IGU-eleverne sig håndgribelig viden, som de kan overføre direkte til den erhvervsmæssige del af forløbet.

- Det er godt, at vi både går i skole og på arbejde. I skolen får vi en teoretisk viden, som vi kan bruge, når vi kommer tilbage på arbejdet. For eksempel skal jeg på mit næste skoleophold have gaffeltruck-certifikat, og det glæder jeg mig meget til, siger han. 

Drømmen lever

Når Mamoun Haj Mohamads IGU-forløb er slut i begyndelsen af 2019, så er fremtiden uvis for den syriske familiefar. Men han er ikke i tvivl om, hvad han håber på for ham og familien. 

- Jeg drømmer om, at jeg og min familie kan få et stille og roligt liv her i Danmark. Og så håber jeg, at jeg kan fortsætte mit arbejde her hos Trioplast, hvor jeg kan blive ved med at udvikle mig som menneske og måske få en chance for at fortsætte med at uddanne mig, siger han. 

Vil du vide mere

Har du spørgsmål til IGU-forløbet, er du velkommen til at kontakte uddannelseschef Henning Aaberg, EUC Lillebælt, på mobil 20 75 91 90 og e-mail haa@eucl.dk.
 
Læs om integrationsuddannelsen inden for industriel produktion/produktør i vedhæftede uddannelsesbeskrivelse.

Tilknyttet fil:
IGU industriel produktion PRODUKTØR (402 kB)
| Persondatapolitik på hjemmesiden | VEU-center Trekantområdet | info@veucenter-trekantomraadet.dk | C. F. Tietgens Vej 6 | 6000 Kolding © 2018 Linkedin